Kauppa

Mikko Penttilästä taiteellinen johtaja 1.1.2024

Ota yhteyttä
26.01.24

Mikko Penttilästä improvisaatioteatteri Stella Polariksen uusi taiteellinen johtaja 1.1.2024

Improvisaatioteatteri Stella Polariksen uudeksi taiteelliseksi johtajaksi vuoden 2024 alusta on valittu yhdistyksen jäsen, näyttelijä Mikko Penttilä. Muun muassa Putous-ohjelmasta ja useista elokuvista suurelle yleisölle tuttu, improvisaatiota rakastava Penttilä, on ollut mukana Stellan toiminnassa 10 vuotta. Penttilä on kiinnostunut erityisesti impron eri genreistä. Viime vuosina hän on tutkinut aihetta käytännössä ja kiertänyt katsomassa esityksiä ulkomaita myöten. Matkoilta saatuja vaikutteita tullaan Penttilän mukaan näkemään hänen toimintakaudellaan, mutta 2024 vuoden alkuun luvassa on yleisölle tuttu klassikko:

Helmi-maaliskuussa vierailemme Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, jossa luvassa on Stellan huippusuosittu Vapaa pudotus - improvisoitu näytelmä. Vapaa pudotuksessa kaikki on mahdollista ja esiintyjämme päästävät mielikuvituksensa täysin valloilleen luoden yhdessä yleisön kanssa upeita kokopitkiä improvisoituja näytelmiä!

Stella Polariksella on pitkä historia yhteistyöstä eri teattereiden, esitystilojen ja taiteentekijöiden kanssa. Nämä hyväksi todetut kumppanuudet jatkuvat:  

Yhteistyöt eri tahojen kanssa antavat paljon ja avaavat uusia mahdollisuuksia. Vapaa pudotuksen lisäksi HKT:n näyttämöllä nähdään Stellalta aivan uusi genre, Prima Vista - improvisoitu musikaali. Kyseisen konseptin on ainoastaan meidän teatteriamme varten  kehittänyt fantastinen improvisoija Kaisa Kokko-Palmer.

Mikael Rejströmin kausi 2021-2023 on Stellan historian ensimmäinen

Stellassa taiteellinen johtaja on sisällöllinen toimija, joka toteuttaa omaa taiteellista visiotaan jäsenistöä palvellen ja heidän toiveitaan kuunnellen. Stella Polariksen historian ensimmäinen taiteellinen johtaja on näyttelijä Mikael Rejström. Hän toimi tehtävässä 2021-2023. Mennyt kausi on antanut paljon paitsi jäsenistölle, myös taiteelliselle johtajalle itselleen:  

Kuluneet 3 vuotta taiteellisena johtajana ovat olleet minulle erittäin antoisia ja hyvin mielenkiintoisia. Alussa asetin tavoitteeksi kaikkien jäsenten ammattitaidon parantamisen,  improesitysten päämäärien yhtenäistämisen sekä esitysformaattien kehittämisen. Onneksi Stella Polariksella on aina ollut kunnianhimoa kehittyä ja uudistua, eli mielestäni tavoitteet täyttyivät. Siitä tunnen suurta kiitollisuutta. Omana toimintakautenani Stellaan syntyi vanhojen formaattien lisäksi uusia  ( Nordic Noir, Kultaiset Kirjeet ym.) jotka kaikki ovat tulleet jäädäkseen. Siitä iso kiitos formaattien kehittäjille!  Lämmin kiitos myös Elina Stirkkiselle ja Antti Laukkariselle jotka kanssani ovat suunnitelleet, ideoineet ja organisoineet Stellan Polariksen taiteellista toimintaa! 

Rejström on yksi Stellan pitkäaikaisimmista jäsenistä ja hän toimii yhdistyksessä myös kouluttajana. Hän jatkaa innolla mukana toiminnassa:

Nyt on hyvä hetki palata ryhmämme rivimieheksi, ja odotan suurella innolla Mikko Penttilän aikakautta taiteellisena johtajana. Improvisaatioesitys on hetken taidetta, joka ei koskaan toistu, siksi Stella Polaris jatkaa kanssanne huomennakin.

Penttilä astuu nöyränä mutta innostuneena suuriin saappaisiin

On todella suuri kunnia ottaa taiteellisen johtajan ruori haltuun Mickeltä (Mikael Rejström), joka hienosti ohjasi taiteellisen konklaavin kanssa Stellan kulkua ensimmäiset vuodet VOS-teatterin merillä. Nyt on sitten minun aikani lähteä suunnittelemaan mihin suuntaan tämä taiteellisesti kunnianhimoinen suomalaisen improvisaation pioneeri seuraavaksi voisi suunnata.

36-vuotias Penttilä on ollut mukana Stella Polariksen toiminnassa vuodesta 2014. Hän kokee Stella Polariksen vaikuttaneen suuresti omaan ammatilliseen kehitykseensä:

Stella Polariksella on ehdottomasti ollut suuri vaikutus oman ammatti-identiteetin muodostumiseen. Pääsin Stellan toimintaan mukaan kun hain paikkaa tehdä maisteriopintojeni gradun taiteellisen osuuden improvisaatioteatterissa. Stellassa ollaan onneksi aina oltu kiinnostuneita myös improvisaation kouluttamisesta ja yhdessä sitten suunnittelimme miten sen toteutus olisi mahdollista. Tämä ajatus piti myös hyväksyttää Taideyliopiston opetusneuvostossa, koska kukaan ei ollut aikaisemmin tehnyt lopputyötään improvisaatioteatterissa ja sille taiteelliselle osuudelle oli tietenkin luotu tietyt määreet joiden tulee toteutua, jotta suoritus voidaan hyväksyä. Piti olla A-rooli tai vastaava. Improvisaatioteatterissa näitä määreitä ei kuitenkaan voida etukäteen tehdä, kun ei vielä tiedetä minkälainen esitys sieltä milloinkin pulpahtaa lavalle. Suunnitelma kuitenkin hyväksyttiin ja sen jälkeen moni muukin on tehnyt lopputyönsä taiteellisen osuuden improvisaation parissa. Tämä minun tapaukseni on toki vain yksi esimerkki Stella Polariksen pitkässä historiassa, miten teatterimme on vaikuttanut suomalaiseen improvisaatio kenttään ja improvisaation koulutukseen. On hienoa olla osa sitä tarinaa.

Kevään 2024 esitykset Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 

Stella Polariksen koti on Kaapelitehtaalla, jossa sijaitsevat ryhmän toimisto-, harjoitus- ja varastotilat. Myös Stellan kotinäyttämönä vuosikymmeniä pitämä Turbiinisali sijaitsee Kaapelitehtaalla, jonne syksyn 2023 esitykset keräsivätkin mukavasti yleisöä. Tulevan kevään 2024 esityskausi on siis HKT:n pienellä näyttämöllä. Lisäksi Stella Polaris tekee vierailuja kulttuuritaloihin ja muihin teattereihin sekä tilausesityksiä yrityksiin myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Stellan freelancereilla on monta rautaa tulessa

Stella Polariksen näyttelijät, muusikot ja valosuunnittelijat toimivat freelancereina ja ovat improvisaation lisäksi mukana myös monessa muussa. Stellalaiset vaikuttavat tänäkin vuonna muun muassa kaupunginteattereissa, kesäteattereissa, tanssiteattereissa, musiikkifestivaaleilla ja monessa muussa paikassa taiteen saralla. Myös Penttilällä on uusia projekteja suunnitteilla taiteellisen johtajan toimen lisäksi:

Minua ei lavalta saa pidettyä pois mikään! Jatkan tottakai näyttelijäntöitä sekä Stella Polariksen näyttämöllä, että monilla muillakin areenoilla ja kameran edessä. Aivan kuten muutkin Stella Polariksen freelance-taiteilijat. Toki tämä tärkeä tehtävä taiteellisena johtajana vie osan ajastani, mutta onneksi sitä on jo tässä yhdeksän vuotta friikkuna ollessa oppinut aika hyvin kalenteriaan pyörittämään.

Tutustu Stella Polarikseen ja tuleviin esityksiin: https://stella-polaris.fi/ohjelmisto

 

Helsingissä 10.1.2024
Piia-Pauliina Mäntysaari
va. toiminnanjohtaja
044 235 1444

FAKTAT

Taiteellinen johtaja Mikko Penttilä
Näyttelijä, FIA
Valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2014
Näytellyt mm. Oulun teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Kokkolan Kaupunginteatterissa ja Ryhmäteatterissa.
Penttilä on näytellyt myös mm. sarjoissa: Jättekiva, Kultakala, Rehtori, Tonttuakatemia ja Putous sekä elokuvissa Peruna, Supermarsu 2, Huonot naiset ja Ohjus.
Lisäksi Penttilä on työskennellyt käsikirjoittajana ja ohjaajana

Improvisaatioteatteriyhdistys Stella Polaris
Kotipaikka: Helsinki
Perustettu: 1990
Jäsenet: 
Teijo Eloranta, näyttelijä
Sari Havas, näyttelijä
June Horton-White, valosuunnittelija
Jouni Kannisto, muusikko
Topi Korhonen, muusikko
Kirsti Kuosmanen, näyttelijä
Marianne Lagus, valosuunnittelija
Antti Laukkarinen, näyttelijä
Outi Mäenpää, näyttelijä
Ushma Olava, näyttelijä
Iiro Ollila, muusikko
Ainu Palmu, valosuunnittelija
Mikko Penttilä, näyttelijä
Pihla Penttinen, näyttelijä
Jari Piitulainen, valosuunnittelija
Tiina Pirhonen, näyttelijä
Annika Poijärvi, näyttelijä
Mikael Rejström, näyttelijä
Hannu Risku, muusikko
Sari Siikander, näyttelijä
Niina Sillanpää, näyttelijä
Elina Stirkkinen, näyttelijä
Jyri Suominen, valosuunnittelija
Miiko Toiviainen, näyttelijä
Jussi Vatanen, näyttelijä
Tobias Zilliacus, näyttelijä 

Pyydä tarjous