Kultaiset kirjeet -podcast Youtubessa

Yhteystiedot
30.09.24

Stella Polariksen Kultaiset kirjeet -hankkeen viimeisin rahoituskausi päättyi keväällä 2024. Hanke, jota toteutettiin Helsingin kaupungin tukemana vuosina 2021-2024, järjesti kulttuuritoimintaa ja osallistumisen mahdollisuuksia ikääntyneille Kannelmäen ja Malmin alueella. Nyt hankkeen aikana tehty podcast-sarja on julkaistu Youtubessa!

Siirry podcastiin tästä

Ikääntyneillä on sanottavaa

Kultaiset kirjeet -podcast antaa puheenvuoron ikäihmisille itselleen heitä koskettavien aiheiden äärellä. Vaihtuvien vieraiden kanssa mukana menossa ovat Stella Polariksen näyttelijät Sari Siikander ja Niina Sillanpää sekä muusikko Iiro Ollila. Sama kolmikko veti työpajatoimintaa ikääntyneille Kannelmäen ja Malmin alueella. Työpajoissa esiin nousi monenlaisia puhujille tärkeitä aiheita ja teemoja, jotka haluttiin nyt tuoda podcastin avulla näkyviin ikääntyneiden itsensä juttelemana.

Viisi jaksoa, viisi tarinaa

Viidessä podcast-jaksossa kuullaan viisi erilaista näkökulmaa ikääntyneiden elämään. Ensimmäisessä jaksossa Niina Sillanpää keskustelee Korttelitupatoiminnan vastaavan emännän, Kirsti Latvan kanssa ja jaksossa kaksi kuullaan Korttelitupatoiminnassa mukana olevilta Irjalta ja Paulalta, miten paljon hyvää toiminta on heidän elämäänsä tuonut. Kolmannen, neljännen ja viidennen jakson haastattelijana on Sari Siikander. Näissä jaksoissa vieriailevat Anja Malmi, Pirjo Virtanen ja Pirjo Kivistö. Keskusteluiden aiheita ovat muun muassa aktivismi, eläköityminen ja vuosien tuoma armollisuus itselle ja muille.

Hankkeessa luotiin merkityksellisiä kohtaamisia

Podcast-tuotannosta vastaa Kultaiset kirjeet -hankkeessa alusta saakka mukana ollut palvelumuotoilualan yritys Content Union. Tomitusjohtaja Marjuska Kaukomiehen mukaan matkan varrella hankkeesta muodostui henkilökohtaisesti paljon tärkeämpi, kuin osattiin etukäteen edes kuvitella. Yhdessä luotiin kohtaamisia, jotka vaikuttivat jokaiseen. "Tämä on parhainta palvelumuotoilua! Antoisinta olivat keskustelut osallistujien ja erityisesti ikäihmisiä auttavien työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa. Oli hienoa olla “samalla viivalla” eri osaamispohjalta toimivien ihmisten kanssa, jolloin on mahdollista oppia toisilta ja luoda jotain uutta. Tavallisten ihmisten tavalliset tarinat loivat pohjan sisällölle ja pääsivät ansaitsemaansa arvoon. Myös jokaisen meidän tekijän oma tarina oli osana tätä kaikkea ja osallistujat arvostivat tekijöiden heittäytymistä selvästi." Kaukomies kertoo.

Palvelumuotoilualan yrityksen mukanaolo kulttuurialan hankkeessa ei ole itsestäänselvyys eikä niin kovin tavanomaistakaan. Content Union kokee mukanaolon paitsi arvokkaaksi kokemukseksi, myös äärimmäisen tärkeäksi hankkeen kohderyhmää ajatellen. "Keskustelua ikääntyvän väestön roolista tulevaisuudessa käydään kaikkialla. Kulttuuripalveluiden merkitystä ikäihmisten hyvinvoinnin tekijänä tulee tarkastella uudella tavalla ja tarjota mahdollisuus osallistua kulttuuritapahtumiin myös matalalla kynnyksellä." Kaukomies kertoo ja jatkaa: "Kohderyhmä koostuu hyvin erilaisista ihmisistä ja heidän tarpeensa ja kykynsä vaihtelevat suuresti. Hankkeen aikana opimme tästä paljon ja palvelumuotoilun merkitys korostui kohderyhmien vaihtuessa."

Kultaiset kirjeet yhdisti hienosti taiteen ja muotoilun

Vaikka Kultaiset kirjeet -hankkeen rahoitus Helsingin kaupungin osalta ei jatkunut kevään 2024 jälkeen, toiveita jatkosta elätellään. Stella Polariksen tuottajan ja Kultaiset kirjeet -hankkeen projektipäällikön, Piia-Pauliina Mäntysaaren mukaan hankkeen toiminnassa mukana olleet kulkevat nyt tuntosarvet pystyssä bongaten mahdollisuuksia kokemuksen ja opittujen asioiden soveltamiseksi toisilla alueilla ja muille kohderyhmille. Kiinnostusta on ollut. Myös Content Unionin palvelumuotoilija ja sisältösuunnittelija Maarit Kaukomies näkee potentiaalin tässä hankkeessa: "Tässä projektissa keskityimme kohderyhmän tarpeisiin ja toiveisiin erityisen hienolla tavalla. Saamamme kokemus antaa mahdollisuuden jatkaa vastaavanlaisissa hankkeissa ja kehittää myös Kultaisten kirjeiden konseptia eteenpäin uusille kohderyhmille sekä uusiin kaupunkeihin. Toivomme että Kultaiset kirjeet voisivat levitä ympäri Suomea ja vaikka Japaniin saakka! Haluaisimme olla mukana viemässä Kultaisia kirjeitä mahdollisimman laajasti ja myös nuoremmille ihmisille, sillä tämänkaltainen hanke tuo iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta riippumatta osallistujien iästä tai asuinpaikasta."

Maarit Kaukomies kertoo podcastien tekemisen olleen hauskaa ja osittain vaativaakin. Moni haastateltava jutteli innokkaasti ennen nauhoitusta, mutta sitten jännitys ja uusi tilanne saattoivat hämmentää ja hiljentää heidät hetkeksi. Kaukomiehen mukaan kannustava ja turvallinen ilmapiiri kuitenkin vapautti tunnelman: "Saimme kuulla hauskoja ja myös hyvin koskettavia tarinoita sekä ajankohtaisia kannanottoja nykyhetkestä. Podcastit antoivat osallistujille mahdollisuuden tuoda omat ajatuksensa kuuluville juuri sellaisina kuin ne ovat."

Siirry podcastiin tästä