Etsivä nuorisotyö sai Stella Polariksen koulutuksesta eväitä työhönsä - oman ilmaisun tiedostaminen lähtökohtana toisen kohtaamisessa

Yhteystiedot
26.08.24

Pääkaupunkiseudun Etsivä nuorisotyö hyödynsi Stella Polariksen tarjoamaa vuorovaikutuskoulutusta pääkaupunkiseudun etsivän nuorisotyön -päivillä toukokuussa 2024. Näyttelijä/kouluttaja Elina Stirkkisen ohjauksessa osallistujat tekivät harjoitteita, joissa tutkittiin oman ilmaisun merkitystä kohtaamisissa. Varsinkin nuorten kohtaaminen vaatii erityistä sensitiivisyyttä ja oman ilmaisun tiedostamista, jotta luottamus nuoren ja nuorisotyöntekijän välille voi rakentua. Vain turvassa oleva ihminen uskaltaa ilmaista itseään.

Etsivä nuorisotyö nuorten tukena

Helsingin kaupungin Etsivä nuorisotyöntekijä Laura Takalan ja pääkaupunkiseudun Etsivä nuorisotyön koordinaattori Henri Koskisen mukaan Etsivä nuorisotyöntekijän työn ytimessä on nimenomaan nuoren kohtaaminen ja tukeminen. Tilanteet, joiden kautta nuori päätyy nuorisotyöntekijän kontaktoitavaksi ovat moninaiset, eikä taustalla läheskään aina ole esimerkiksi syrjäytymistä tai päihdeongelmia. Sen sijaan nuoret ovat ilman opiskelupaikkaa, työtä, tai muuta suuntaa, ja kaipaavat apua ja tukea sen löytämiseen.

Lähtökohtina kuuntelu ja hyväksyntä

Improvisaatioteatterin kivijalkaan on muurattu läsnäoleva kuuntelu, toisen kokonaisvaltainen hyväksyntä ja kaverin auttaminen. Nämä ovat samoja arvoja, joita Etsivä nuorisotyössäkin vaalitaan. Jokainen nuori halutaan hyväksyä ja kohdata sellaisena, kuin hän on ja siinä tilanteessa, jossa hän on.

Elina Stirkkinen on työssään improvisaatio- ja vuorovaikutuskouluttajana kohdannut lukemattoman määrän nuoria ja heidän kanssaan työtä tekeviä. Myös hänen kokemuksensa on, että jokaisella nuorella on tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja vakavasti otetuksi juuri sellaisena kuin on; vain sillä tavalla voidaan luoda hyvät lähtökohdat kommunikoinnille. ”Monenlaiset haasteet, epäonnistumisen pelko ja sitä kautta kohtuuton itsekritiikki luovat esteitä sujuvalle vuorovaikutukselle. Meille aikuisille tilanne saattaa näyttäytyä esimerkiksi huonona käytöksenä tai sulkeutumisena, vaikka taustalla on usein nuoren kokemaa riittämättömyyden tunnetta - jopa häpeää - ulkopuolelta tulevien vaatimusten edessä.” Stirkkinen sanoo.

Tämän allekirjoittavat myös Koskinen ja Takala: ”Monella Etsivä nuorisotyön avun piiriin päätyvällä nuorella on taustalla tunne omasta epäonnistumisesta sekä siitä juontuva häpeän tunne. Nuoret ovat ”ihan tavallisia nuoria”, joista joillain haasteita on enemmän, toisella vähemmän. Taustasta riippumatta haluamme kohdata jokaisen heistä yksilönä, syyttelemättä, painostamatta tai ilman odotuksia ylipäätään. Tilanteessa kuunnellaan aina ensisijaisesti nuorta ja hänen toiveitaan.”

Vapautta ja hyvää fiilistä

Laura Takala halusi tämän vuoden pääkaupunkiseudun etsivän nuorisotyö -päivien teeman käsittelyyn jotain muuta, kuin puhtaasti kliinistä asiantuntijuutta. Hänellä itsellään on omakohtaisia kokemuksia improvisaatioteatterista ja sen tajunnanräjäyttävästä voimasta. Parikymmentä vuotta sitten hän pääsi itse näkemään tehtyjen improharjoitteiden vaikutuksen nuorissa: ”Se oli huikeaa ja teki ison vaikutuksen! Olen sitä mieltä, että yhdistämällä asiantuntijuuden leikkiin ja nauruun, vapautuu paitsi liikettä ja hyvää energiaa, myös tunne vapaudesta ja hyvästä fiiliksestä, joka ns. perinteisestä koulutuksesta usein jää puuttumaan.”

Etsivä nuorisotyö toimii jokaisessa Suomen kunnassa. Alle 29-vuotias itse, tai hänen lähipiirinsä, voi olla yhteydessä oman kotikuntansa etsivään nuorisotyöhön avun saamiseksi. Lisäksi etsivät tekevät kiinteää yhteistyötä alueensa oppilaitosten kanssa. Stella Polaris on kiitollinen saadessaan olla mukana edistämässä tätä tärkeää työtä nuorten hyväksi.

 

Tietoa etsivästä nuorisotyöstä:  https://www.intory.fi/etsiva-nuorisotyo/
Lisätietoja Helsingin etsivistä: https://nuorten.hel.fi/stadin-etsivat/
Eri kaupunkien etsivien yhteystiedot: https://entit.fi/

 

Kysy lisää Stella Polariksen koulutuksista juuri sinun yhteisösi tarpeisiin >>